In België en Nederland barbecueën ze het hele jaar door

Categorieën : Tips en Tricks 

Cijfers & letters: 20 

BBQ hele jaar door klinkt als Vivaldi-muziek in Belgische en Nederlandse oren

In ‘Cijfers & letters’ zoomen we in op – je hoort het al aankomen – een cijfer of letter met een speciale betekenis voor professionele chefs. Deze keer hebben we het over 20: het gemiddeld aantal keer dat we de BBQ aansteken. In België woont 82% jaarlijks minimaal één BBQ bij en loopt slechts 6% van de Belgen niet warm voor het grillen. Het water loopt je ondertussen vast al in de mond en je gedachten dwalen af naar een zomers tafereel. Maar waarom enkel de zomer? Barbecueën kan namelijk perfect het hele jaar door.

BBQ: barbe-et-queue, bar-beer-cue of barbacoa?

Bourgondisch, Brits, West-Indisch … Wat nu de exacte oorsprong is van BBQ – of barbecue – laten we hier bewust in het midden. Wel zien we dat steeds meer mensen over de vier seizoenen heen aan het grillen slaan. De ingeburgerde term ‘winterbarbecue’ is daar het levende bewijs van. Maar liefst 40% van de Nederlanders steekt ook in de herfst- en wintermaanden de barbecue aan. In zowel Nederland als België is de goede sfeer primordiaal en creëert de warme grill een vakantiegevoel door gezellig samen te zijn. Deze ‘4 seizoenen-trend’ opent dan ook perspectieven voor de professionele chef.  

Gezelligheid troef 

De warmte, de aroma’s en de geluiden van het sissende vlees, vis en groenten op de grill… Ze creëren het perfecte, gezellige kader om mensen samen te brengen. In Nederland is BBQ een intiem gebeuren: 71% grilt het liefst met de gezins- of familieleden. In 2013 zagen de Mexicanen op een event in Nuevo Leon dit iets groter: ze klokten af op 42.255 aanwezigen. Daarmee is het de grootste aanwezigheid ooit op een barbecue. Ook wordt het grillen vaak gekoppeld aan een speciale gelegenheid met de verjaardagen op kop.  

20 is het gemiddelde aantal keer per jaar dat we barbecueën. Dit aantal is in stijgende lijn.

Een smakelijke, kleurrijke reis rond de wereld via 3 trends

Hoe tover je nu het hele jaar door een gevarieerd aanbod van smaken, geuren en kleuren op de grill? Daarvoor putten we inspiratie uit de wereldkeuken en kruiden we je kennis bij met 3 pertinente trends. 

#1 Marineren kan je leren

Het laatste dat je wil is dat je zorgvuldig gekozen stuk vlees pit mist. Daarom zijn specerijen en marinades cruciaal om het gerecht een sappige, malse textuur en meer smaak te geven. Eens ingewreven met een passende kruidenmix laat je het minstens 3 uur of zelfs een volledige dag rusten. Op basis van water mag het wat volumineuzer zijn. We lopen even enkele belangrijke delen van de kruidenwereld samen met je af:

  • Marinade op basis van Franse smaken: provençaalse kruiden - geschikt voor vlees, vis, wild, gevogelte
  • Marinade op basis van Indische smaken: tandoori- geschikt voor vlees en gevogelte
  • Japanse kruidenmelange - geschikt voor vis en varkensvlees
  • Marinade op basis van Portugese smaken: piri piri - geschikt voor vis, vlees, gevogelte en groentesoorten 

Dit was natuurlijk slechts een short trip. Op onze website bieden we je een ruimer overzicht van onze specerijen en kruiden mét passende recepten: 

Kruiden en specerijen

#2 It’s not all about meat

“Wie BBQ zegt, zegt vlees.” Carnivoren zullen volmondig akkoord gaan. Toch raden we je aan de ‘veggies’ onder je klanten niet uit het oog te verliezen door hen de vele vleesvervangers te laten ontdekken. Onze ‘Apollo Vegan basismix rood of wit’ vormt de perfecte basis voor heerlijke vegan burgers, worstjes, balletjes, nuggets en schnitzels. Ultieme tip van de Belgische BBQ-chef Peter De Clercq: een citroen kan de uitgelezen ‘reiniger’ zijn voor de grill bij het overschakelen van vlees naar vis of vegetarisch. 

Koop de Vegan basismix rood van Apollo

Groenten en fruit bieden daarnaast ook tal van mogelijkheden waar iedereen zijn hart voor zal ophalen. Voor elke gang zijn er verschillende opties waarbij de grill voor extra smaak en textuur zorgt: 

  • Bijgerecht:  appel of (zoete) aardappelen verwerkt in salades;
  • Hoofdgerecht: gepofte aubergine, geroosterde bloemkool, maïskolven;
  • Dessert: gegrilde perzik, ananas, banaan, mango, … 

Ook de restwarmte van de grill kan je gebruiken om alvast je volgende maaltijd voor te bereiden. Zoete aardappelen, rode bieten en pompoen zijn hierbij echte aanraders. 

#3 Sauzen voor, tijdens en na het grillen

Een saus is niet enkel een gastronomische meerwaarde op het bord. Zo kun je al vroeger in het grillproces de smaak op punt brengen door bijvoorbeeld het vlees, het gevogelte of de vis te lakken met onze Apollo essential bouillons bijvoorbeeld. Onze ultieme tip: lak spareribs met de Apollo Bourbon Whisky saus!  

Bekijk hier het recept van de spareribs

18% van de respondenten van het Nederlandse barbecueonderzoek kiest voor barbecuesaus als favoriete saus. Daarmee moet het enkel knoflook- (27%) en satésaus (22%) voor zich dulden.

Conclusie voor professionele chefs? De drang van Nederlanders en Belgen om het hele jaar door te smullen van al het lekkers dat BBQ te bieden heeft, opent tal van perspectieven voor je keuken. 

Op zoek naar andere tips en tricks voor de professionele keuken?

Ga op ontdekkingstocht met Apollo