Apollo viert International Chefs Day met Maarten Phlips

Categorieën : Nieuws 

Op 20 oktober is het International Chefs DayDaarom zetten we enkele chefs in de kijker die graag uitpakken met de producten van Apollo. Een van hen is Maarten Phlips van Bistro Het Boekenhof. Ontdek waar Maartens passie voor koken vandaan komt, hoe hij Apollo leerde kennen, en hoe hij met onze producten het verschil maakt in zijn keuken.

Wanneer wist je dat je chef wilde worden?

Maarten: “Als kind was ik altijd benieuwd naar wat mijn moeder klaarmaakte in de keuken. Ik keek op naar enkele grote chefs, en ben uiteindelijk begonnen aan Stella Maris, destijds een van de betere hotelscholen in Antwerpen. Daar raakte ik ook geboeid door het zaalgebeuren. Tijdens de weekends werkte ik vaak in de horeca: als keukenhulp, achter de bar of in de zaal. De ervaring die ik daar heb opgedaan, leer je niet op de hotelschool.”

Al van jongs af aan had ik de smaak van het koken te pakken. Na talloze studentenjobs in de horeca en 6 jaar hotelschool, heb ik van mijn passie mijn beroep gemaakt

Hoe ben je als chef gegroeid?

Maarten: “Op m’n 18 ben ik begonnen bij Filet d’Anvers, een beenhouwersfamiliezaak waar ik heb geleerd wat lekker en kwaliteitsvol vlees is. Daarna ben ik aan de slag gegaan in hartje Antwerpen, in een zaak in de schaduw van de kathedraal. Daar serveerden we zo’n 200 à 300 couverts per dag, en leerde ik de kneepjes van de grootkeuken.”

“Doorheen de jaren heb ik op de meest uiteenlopende plekken gewerkt, van gewone brasserieën tot sterrenkeukens waar ik mijn eigen brood, pralines en koffiekoekjes maakte. Je leert onbekende smaken kennen, krijgt nieuwe technieken onder de knie, en werkt samen met de beste mensen uit het vak.”

Kan je je huidige restaurant voorstellen?

Maarten: “Ongeveer een jaar geleden maakte ik de overstap van Blue’zt in Hove naar Bistro Het Boekenhof in Niel, dat toen net z’n deuren opende. Ik was meteen overtuigd van het potentieel om hier een bloeiende zaak van te maken. Onze ligging is een echte troef: we liggen langs de Rupel, op een knooppunt van tal van fiets- en wandelroutes. We hebben een uitgebreide kaart met vlees-, vis- en wokgerechten, en om de 3 weken een aantal nieuwe suggesties. Eigenlijk beschouw ik ons meer als een restaurant dan een bistro. We bieden wel typische bistrogerechten aan, maar dan net iets verfijnder.”

“Naast het restaurant zetten we ook in op feesten. We zitten dan op voorhand samen met de klant om na te denken over het menu. De laatste tijd zijn er veel jubileums die door corona uitgesteld waren, en nu allemaal doorgaan. Maar we hebben een aparte zaal en voldoende personeel om die vraag op te vangen.”

Wat is volgens jou de grootste uitdaging in de keuken?

Maarten: “Als chef wil je dat je klanten met een glimlach huiswaarts keren. Als het eten tegenvalt, heb ik het daar oprecht moeilijk mee. Ik wil dat iedereen kan genieten van een heerlijke maaltijd voor een haalbare prijs. En idealiter komen de mensen nog eens terug om ook andere gerechten te proeven.”

Klanten omver blazen met vernieuwende smaken en technieken, dat is na al die jaren nog steeds de grootste uitdaging voor mij

Heb je nog toekomstdromen?

Maarten: “In de eerste plaats wil ik van Bistro Het Boekenhof een goed draaiende zaak maken. Het is nooit evident om een nieuw cliënteel op te bouwen, maar we zijn goed op weg. Rond m’n dertigste heb ik een eigen zaak geopend. Dat is intussen al even geleden, maar het kriebelt wel om het nog eens te proberen. Als mijn taak bij Bistro Het Boekenhof erop zit, zou ik graag nog eens op mezelf beginnen.”

Hoe heb je Apollo leren kennen?

Maarten: “Een vertegenwoordiger van Good & Food, mijn vaste leverancier, introduceerde me tot het aanbod van Apollo. Ik heb enkele producten getest, was meteen verkocht, en sindsdien is Apollo een vaste waarde in mijn keuken. De kwaliteit is top, en de producten zijn altijd beschikbaar.”

Welke Apollo-producten gebruik je in je keuken? Heb je favorieten?

Maarten: “Er gaat geen dag voorbij zonder dat ik ons vlees kruidt met de American steakkruiden, die zijn echt waanzinnig lekker. Om onze yogurette een frisse, luchtige smaak te geven, werk ik graag met de dipper Italiaans met kaas. Ik ben ook fan van de woksauzen van Apollo. Zo gebruik ik hoisin in de wok met kip, teriyaki in de veggiewok en de thai beef salad, en sweet & sour in de wok scampi.”

“De glaze honing-tijm is dan weer een ideale combo met onze geitenkaassalade, de pulled pork bbq-saus past nagenoeg perfect bij onze Angus beef burger, en als alternatief voor gewone mayo hebben we de mayo truffel. Bij sommige suggesties, zoals een tartaar van tonijn, gebruik ik graag de mayo limoen-koriander of de glaze wasabi-soy. Tot slot was ik ook altijd een grote fan van de glaze aardbei-peper, maar die heeft Apollo jammer genoeg uit zijn gamma gehaald.”

Hoe maak je met Apollo het verschil in je gerechten?

Maarten: “Apollo komt altijd verrassend uit de hoek met unieke smakencombinaties, en bovendien voor een zeer degelijke prijs. Zelfs als ze iets duurder waren, zou ik ze nog steeds gebruiken. Daarnaast is het ook een grote meerwaarde voor de continuïteit in mijn keuken. Onze gerechten smaken altijd hetzelfde, ook als ik bijvoorbeeld niet in de keuken ben.”

Dankzij de kruiden en sauzen van Apollo smaken onze gerechten altijd hetzelfde: fris, verrassend, en overheerlijk

Ben je van plan om in de toekomst nog andere Apollo-producten uit te proberen?

Maarten: “Elk jaar in november zak ik af naar de Horeca Expo om nieuwe producten te leren kennen. Een product dat al enige tijd op mijn verlanglijstje staat, is de vloeibare roux van Apollo. Die schijnt heel gebruiksvriendelijk te zijn, dus ik wil ‘m zeker eens uitproberen.”

Ook zin om de producten van Apollo uit te proberen?

Verken ons volledige aanbod